Английската висша лига

Английската висша лига, известна още като Премиър лига или Премиършип (на английски: Premier League или Premiership), е дивизията от най-високо ниво в английския футбол. Нейното официално име е Барклис Премиър Лийг (Barclays Premier League), което носи заради спонсора си, английската банка Барклис. Висшата лига е най-гледаната спортна лига в света, както и най-богатото първенство в Европа. Тя е най-доходоносната футболна лига в света, като сборът от приходите на всички клубове участници през сезон 2007-08 възлиза на около 1,93 милиарда паунда. През сезон 2010/11 седем от 20-те клуба с най-висок годишен оборот и още четири след 20-то място в класацията на Deloitte са участници във Висшата лига.

Учередена е в началото на 1992 г., когато клубовете в Първа английска дивизия от Футболната лига решават да се отделят от основаната през 1888 г. ФЛ, за да се възползват от изгодна сделка за продажбата на телевизионните си права. В нея се състезават двадесет клуба, като общо 43 различни клуба са участвали поне веднъж в нея. В изиграните досега двайсет и един сезона шампиони са ставали само пет клуба: Манчестър Юнайтед ( 13 пъти), Челси (3 пъти), Арсенал (3 пъти),Манчестър Сити (2 пъти) и Блекбърн (1 път). Настоящият шампион е Манчестър Сити.

През 2012 Висшата лига подписва договор за продажбата на телевизионните права за малко над 3 млрд. британски лири за три години.

 

Клубове